Gladsak: Flettet seg til suksess


Hva skjer når to unge kvinner bestemmer seg for å følge drømmen og gjøre det de elsker? Suksess – både materiell og spirituell.

NRK melder at et par søstre på 14 og 24 år fra Nord-Norge har «flettet seg til bok og 200.000» følgere. Mia og Linda Sønvisen Bech elsker å flette hår, og på grunn av sitt pågangsmot fikk de både et stort antall følgere på Instagram og kontrakt med et forlag. I april ga de ut boka Eventyrlige Fletter og Frisyrer, mens dekning i både norske og utenlandske medier tiltar. Tilhengere i sosiale medier fortsetter også å øke.

Dette er en hyggelig suksesshistorie som illustrerer noe sentralt ved mennesket: Evnen til å skape noe. Å flette hår virker kanskje som en meningsløs fritidssyssel, men det er ingenting i veien med å ta seg flott ut, samtidig som det å jobbe med avanserte fletter er en intellektuell utfordring. Det er ikke bare å sette seg ned og buste til håret – her må man planlegge og benytte fornuften på det man vet om hår, lengde, knuter og diverse andre faktorer. Selv om jentene selv hevder at de vil jobbe med noe annet, er hobbyen deres fremdeles produktiv og noe som skaper verdi – både for dem selv og andre.

Productive work is the central purpose of a rational man’s life, the central value that integrates and determines the hierarchy of all his other values. Reason is the source, the precondition of his productive work—pride is the result. – Ayn Rand, The Virtue of Selfishness

Å jobbe produktivt er å ta utgangspunkt i naturen og forvandle i utgangspunktet unyttige råmaterialer om til noe som er av genuin verdi for mennesket – enten det er klær for å varme oss, en TV-serie for å underholde oss eller hårfletter for å begeistre og interessere oss. Det søstrene viser oss med denne saken er at man finner lykken i selv de små ting – uansett om det blir et bokprosjekt og titusenvis av følgere på sosiale medier av det.

Finn den rasjonelle hobbyen eller jobben du elsker og fortsett å holde på med dette. Ikke la tradisjoner eller andres forventninger holde deg tilbake.