Fornuften tier aldri: Kommende innføringsbok om Objektivismen


En ny, norsk innføringsbok om Objektivismen er på vei.


Bokens tittel er Fornuften tier aldri: En introduksjon til Ayn Rands filosofi Objektivismen, og den er et samarbeidsprosjekt mellom Klaus Nordby og Vegard Ottervig.

Fra bokens bakside

Den russisk-amerikanske forfatter-filosofen Ayn Rand er mest kjent i Norge for sin roman Kildens utspring og sine radikale politiske idéer til forsvar for kapitalismen.

Men politisk teori skraper kun overflaten av hennes tenkning – for hun utviklet et systematisk filosofisk syn på tilværelsen, Objektivismen, hvor politiske prinsipper kun er en logisk konsekvens av hennes mer fundamentale idéer.

Fremfor alt, er Rand en prinsippiell forsvarer av den menneskelige fornufts altomfattende rolle i våre liv. Derimot er hennes fornuftsbegrep ikke en knalltørr, deduktiv tvangstrøye – men et livsfremmende og livsbejaende verktøy til å skape meningsfulle og lykkelige jordeliv for ethvert individ som vil og tør tenke fornuftig. Og handle deretter.

Ottervig & Nordbys bok Fornuften tier aldri er den første helhetlige presentasjon av Ayn Rands tenkning på norsk. Den kan leses uten forutgående kjennskap til filosofi.

Samarbeidets bakgrunn

I 2014 kjøpte Ottervig boken How We Know av Harry Binswanger. Foran i boken så han noe merkelig: Binswanger forklarte at en Klaus Nordby hadde laget omslaget. Det var da et voldsomt til norskklingende navn, tenkte Ottervig, og gjorde det mest naturlige: Han slo opp Nordby på Facebook og sendt en venneforespørsel. 15. juli 2014 ble de Facebook-venner. Ottervig syntes Nordby hadde mange interessante innlegg, men det ble med det.

Det var ikke før tre år senere, sommeren 2017, at ballen begynte å rulle. Ottervig hadde fått samlemanien over seg når det gjaldt tegneserier han hadde vokst opp med, og da han la ut bilder av de store Conan Barbaren-samlingene han kjøpte – da våknet Nordby.

Ikke bare begynte Nordby å kommentere Ottervigs innlegg, han ba ham til og med på middag i Oslo, med sin far. På Dinner i Stortingsgaten fikk Ottervig æren av å bivåne et originalt og forseglet Conan the Barbarian-blad fra 1970-tallet.

Det var i denne perioden Ottervig begynte å tenke på å involvere Nordby i sitt kommende bokprosjekt: Å gjøre sine forklarende artikler på AynRand.no om til en introduksjonsbok til Objektivismen.

Sommeren 2018 viste Ottervig det han hadde skrapt sammen til Nordby, og sistnevnte sa det rett ut: «Dette er for dårlig kvalitet til å bli utgitt.» En ting Ottervig virkelig kan sette pris på med Nordby er at han alltid uansett og til alle tider sier det han mener og alltid er seg selv 100 prosent.

Siden sensommeren 2018 har duoen hatt ukentlige Skype-møter hvor de metodisk har gått gjennom hele Fornuften tier aldri to ganger. Tidlig på sommeren 2021 trodde de, i sin naivitet, at Ottervig kunne gi ut boken til høsten, men så pirket de enda nærmere og Pandoras eske åpenbarte seg nok en gang.

Men, nå fikk nok være nok, tenkte Ottervig, og i rettferdighetens navn inviterte han Nordby til å være sin medforfatter.

Det blir en kamp, men dette vil bli en uendelig mye bedre bok enn det som ville ha kommet ut høsten 2018 hvis Ottervig hadde vært meget rask på avtrekkeren.

Så, Ottervig retter en takk til Nordby, og alle andre som har eller kommer til å bidra til dette bokprosjektet!

Når kommer boken?

Forfatterne håper på 2022.