Var Immanuel Kant ond?

Var Immanuel Kant ond?

Ayn Rand er sterkt kritisk til Immanuel Kant og kalte ham til og med ond. Hvor rettferdig er denne vurderingen av den tyske filosofen?

«On every fundamental issue, Kant’s philosophy is the exact opposite of Objectivism», skrev Ayn Rand i The Objectivist i 1971. Rand var sterkt kritisk til Kants filosofi og refererte til ham som «historiens ondeste menneske». I videoklippet nedenfor forteller Gregory Salmieri om hvorfor Rand mente dette og hva ondskap innebærer. Videoen er lagd av den amerikanske studentforeningen STRIVE, som sprer objektivistiske ideer på amerikanske universiteter:

Salmieri snakker generelt om begrepet ondskap og sammenligner psykologien til Kant med det å være motivert til å ødelegge verdier, fremfor å kjempe for dem. Han kobler videre motivasjonen bak hat og ødeleggelse til usikkerhet og menneskeforakt, og oppfordrer til å lese Kant, lese om Kant og tenke selv om dette gjelder for ham og hans filosofi.

Deretter ber Salmieri oss om å forestille oss en intellektuell som er vitne til at religion og religiøs moral er i ferd med å dø ut, og som ser en voksende stolthet hos borgerskapet, industriherrene og så videre. Den strenge og pietistiske moralen han vokste opp med er ikke lenger til stede hos disse og de ser faktisk ut til å nyte livet og være lykkelige.

Så da er spørsmålet: Kanskje jeg burde endre livet mitt, siden det ikke er noen grunn til å leve som jeg har gjort? Kant valgte motsatt vei. Han ville beskytte den gamle moralen og lagde et filosofisk system som bidro til å undergrave grunnleggende ideer som førte til velstand og lykke hos den øvrige befolkningen, ifølge Salmieri. Dette førte til ødeleggelse av gode ideer, som igjen ledet til økt lidelse for mange mennesker. Det var slik Rand så på Kant, avslutter Salmieri og understreker at det er viktig å undersøke om påstandene er sanne eller ikke.

Mer informasjon om Immanuel Kant

For mer utfyllende informasjon om Immanuel Kant og filosofien hans på norsk, les artikkelen om Immanuel Kant på Filosofi.no og foredraget «Immanuel Kants innflydelse» av Vegard Martinsen.

PS: Jeg har for øvrig gått til anskaffelse av A Kant Dictionary av Howard Caygill for å lære mer om Kants filosofi og vurdere på egen hånd om det Rand og Leonard Peikoff* skriver om filosofien hans er sant.

*Peikoff har skrevet om Kant i The Ominous Parallels og The DIM Hypothesis.