Mike Mentzer og integrasjonen av kropp og sinn

Mike Mentzer

Fortellingen om kroppsbyggeren, Mr. Universe-vinneren og objektivisten Mike Mentzer.

Det er ikke overraskende at de fleste tenkere i Objektivistisk tradisjon kommer fra akademiske og kunstneriske sirkler. De fremste tenkere generelt har gjerne tankearbeid som sitt virke. Tradisjonelt sett har disse gruppene vært preget av et liv med fokus på det mentale og intellektuelle, hvor det kroppslige gjerne har vært satt til siden.

Sant nok, Objektivismens opphavskvinne var selv storkonsument av tobakk og heller ikke forsiktig med å snakke frem sigarettens symbolikk for det tenkende individet: «When a man thinks, there is a spot of fire alive in his mind — and it is proper that he should have the burning point of a cigarette as his one expression.» Mens sigaretten utvilsomt er et sexy og poetisk symbol for gløden i sinnet, så er den strengt tatt ikke sunn for kroppen. Kropp og sinn har på mange måter levd adskilte liv i den kunstneriske verden. Dette skulle endre seg med kroppsbyggeren Mike Mentzers forfatterskap.

Vinner av Mr. America og Mr. Universe

«Man, is an indivisible entity, an integrated unit of mind and body.»

Michael John «Mike» Mentzer var født i 1951 i Pennsylvania, USA. Han hadde trent med vekter siden barndommen, men karrieren innen kroppsbygging startet som 18-åring i 1969. Hans største bragder var å vinne Mr. America i 1976 og Mr. Universe i 1978 – den første i historien til å få perfekt score. Han vant også tungvektsklassen i Mr. Olympia året etter med perfekt score, men tapte til Frank Zane i den åpne og gjeveste klassen. Etter å ha vært en av verdens beste kroppsbyggere på 70-tallet, litt i skyggen av Arnold Schwarzeneggers popularitet, var det mange som forventet at Mike kom til å dominere sporten på begynnelsen av 80-tallet, men etter den mye omtalte Mr. Olympia i 1980 la Mike opp i sinne over en organisasjon korrumpert av uærlig politikk og usportsligheter.

Studium av Rand og Objektivismen

Etter å ha lagt kroppsbyggingkonkurranser på hyllen begynte Mike å studere Ayn Rand og Objektivismen. Han hadde lenge hatt interesse for filosofi og vitenskap, men det var først nå han fant det som skulle bli fundamentet til å formulere egne teorier, ved å bli den første til å anvende Objektivismen for å skille klinten fra hveten i landskapet av ellers usammenhengende treningsvitenskap, og endelig forene det tilsynelatende skillet mellom kropp og sinn.

Den filosofiske interessen skulle dypt prege hans rykte i årene som fulgte, og i kroppsbyggermiljøet ble han kjent for sine foredrag til kroppsbyggere og fitnessentusiaster, der innholdet var vel så mye filosofi, etikk og kritisk tenkning, som det var treningsvitenskap, -metode og tips for å optimalisere treningen. Både Mike og broren, Ray, også han kroppsbygger, Mr. America-vinner og Objektivist, forventet at salen tok notater, for ikke å kaste bort tiden på å ikke lære og senere bearbeide det som ble sagt. Deres mange klienter ble samtidig sterkt oppfordret til å lese Ayn Rand og ble ofte skolert i Objektivismen mellom treningsøktene. Også bøkene om Heavy Duty, Mikes navngitte treningsstil, handlet i brorparten om det filosofiske grunnlaget for hva det innebærer å være en kroppsbygger.

Rasjonell treningsplanlegging

Det var nemlig ikke timesvis av tanketomme økter på gymmen, ifølge Mike, som karakteriserte det å være kroppsbygger. Snarere tvert i mot, for å oppnå best mulig resultater burde man ikke tilbringe mer tid enn nødvendig på gymmen, slik at mest mulig tid er brukt til restitusjon og å faktisk bygge muskler. Å være kroppsbygger handlet altså om det å rasjonelt planlegge øktene, visualisere seg sine mål og bruke tiden i gymmen på en effektiv og resultatorientert måte, der man i konstant konkurranse med seg selv må utøve den mentale styrken som trengs for å trene hardt og intenst nok, slik at ens dyrebare tid ikke kastes bort. Nøkkelen til fremgang er nettopp nok intensitet.

Trening og muskelbygging er dermed fullstendig integrert med det å tenke rasjonelt og handle deretter, hvor idealet er å være den helten som individet kan og bør være; den beste mulige versjonen av en selv, fordi dette til syvende og sist fremmer livet. Å leve rasjonelt, og handle i tråd med det som fremmer livet som den høyeste verdi, er på denne måten synonymt med å leve sunt og bygge en sterk og muskuløs kropp. Få klarte å eksemplifisere dette bedre enn Mike, hverken før eller siden.

Arven etter Mentzer

Historien ville det slik at Mike Mentzer ikke fikk leve lenge nok til å se hvordan hans ideer skulle bevege verden og studeres online av et større publikum enn noen gang. I 2001 gikk han bort, som følger av en medfødt sykdom. Som ut av en gresk tragedie døde Ray to dager senere av samme årsak. Mikes helt unike ettermæle, som det ypperste av både kropp og sinn i en og samme person, er relativt ukjent utenfor kroppsbyggermiljøet, selv blant Objektivister, men innad i miljøet, som historiens eneste kroppsbyggerfilosof, er han blant de obligatoriske navnene man trekker frem – ikke bare når man diskuterer det ypperste av menneskelig fysikk, men også når man skal lese om treningsmetode og vitenskap. Gjennom sitt usammenlignbare, intellektuelle og fysiske arbeide har han udødeliggjort seg selv og vil fortsette å studeres og beundres av kroppsbyggere og filosofiinteresserte i århundrer, mens de fleste andre av hans likemenn vil knapt huskes for noe annet enn et overfladisk bilde i et magasin.

Videre referanser

Hans magnum opus, Heavy Duty II: Mind and Body, er ikke lenger i trykk, men Mikes siste bok, High-Intensity Training the Mike Mentzer Way, en mer kondensert innføring i hans teori og metode, skrevet i samarbeid med John Little, er tilgjengelig hos Adlibris.

, ,